Фарби та покриття для сталого майбутнього

У певному сенсі Cradle to Cradle є золотим стандартом серед сертифікатів сталого розвитку, і ADLER є першим виробником фарб у Європі, чия продукція здобула цю нагороду. 16 покриттів із асортименту ADLER тепер мають бажаний знак екологічної безпеки, у тому числі нове універсальне покриття у лінійці фарб на водній основі Bluefin Unistar та високоякісне покриття для дерев'яних вікон Aquawood Diamond.
01.09.2022

Відходи є поживними речовинами

Cradle to Cradle привносить філософію сталої економіки замкнутого циклу у світ продуктів. Твердження: немає відходів, є лише поживні речовини. Коли термін служби продукту добігає кінця, він не потрапляє у сміття, а повертається в цикл: за рахунок рециклінгу чи біологічної переробки його ресурси зберігаються та стають сировиною для чогось нового.

Для того, щоб ця ідея циклу стала реальністю, необхідні продукти, що ідеально відповідають їй. Такі продукти, як фарби та лаки від ADLER – від лаку для меблів до покриття вікон, від фарби для стін до лазурей для захисту дерева.

Високі вимоги

До отримання сертифіката Cradle to Cradle фарбі, лаку або засобу захисту деревини доведеться пройти довгий шлях, і перш ніж його можна буде отримати необхідно виконати безліч вимог. Це включає екологічно чистий виробничий процес з використанням енергії з відновлюваних джерел, таких як енергія вітру або води. Крім того, продукти Cradle to Cradle мають високу частку сировини, що відновлюється.

"У цьому відношенні у зв'язуючих для фарб, які виготовляються з біомаси, а не нафти, є великий потенціал", - пояснює доктор Альберт Ресслер, керівник відділу досліджень та розробок ADLER. Це стосується, наприклад, повністю екологічної фарби для меблів Bluefin Terra-Diamond, яка на 85% складається з натуральної сировини. Екологічна олія для деревини Pullex Aqua-Terra досягає однакових пікових значень при використанні всередині та зовні приміщень.

Дерев'яний цикл

Звичайно, концепція циклу також відіграє центральну роль. Зрештою, ADLER є фахівцем із покриття деревини, яка майже призначена для економіки замкнутого циклу. "Тут ми говоримо про каскадне використання", - пояснює доктор Реслер: Стовбур дерева переробляється в дошки чи бруси, з яких виготовляються фасади, вікна чи меблі.

Коли термін служби цих компонентів добігає кінця, на наступному етапі деревина може бути перероблена на деревоволокнисті або деревностружкові плити замість термічної переробки. "Наша мета полягає в тому, щоб деревина, покрита нашою продукцією, підходила для такого каскадного використання. У довгостроковій перспективі ми навіть працюємо над тим, щоб надати нашому покриттю цінної функції в процесі переробки - у тому сенсі, що відходи стають цінною сировиною".

Стійкий асортимент для всіх областей

На сьогоднішній день ADLER має повний спектр сертифікованих покриттів для кожної області застосування в будинку: дерево фасаду захищене Pullex Aqua-Terra, житлові приміщення оздоблені фарбою для Aviva Terra-Naturweiß або Legno Aqua-Öl для дерев'яних панелей. Дерев'яні вікна покриті Aquawood Natureffekt, вхідні двері – Aquawood Protor. А для невеликих робіт власноруч найкраще підійде універсальна фарба Varicolor.

Група досліджень та розробок ADLER також працює над багатьма іншими продуктами, які відповідають усім вимогам сертифікації Cradle to Cradle. Доктор Альберт Ресслер переконаний: "Майбутнє належить економіці замкнутого циклу. Стійкий розвиток не обмежується тільки захистом навколишнього середовища та клімату. Зокрема, це також вимагає ефективного використання ресурсів - ми хочемо зробити свій внесок у це з продуктами ADLER".

Bluefin Terra Diamond від ADLER – це перше екологічне меблеве покриття, сертифіковане Cradle to Cradle. | © Форхер Тіроль
Деревина є ідеальним матеріалом для використання в економіці вторинної переробки, і покриття ADLER, такі як сертифіковане C2C масло для деревини Aqua-Terra, пропонують для цього відповідну основу. | © АДЛЕР
Директор з досліджень та розробок д. Альберт Ресслер відповідає за комплексну стратегію сталого розвитку в ADLER | © Стефан Рінглер
У науково-дослідній лабораторії заводу ADLER працює команда зі 110 осіб, яка займається розробкою інноваційних та екологічних продуктів. | © АДЛЕР