Темні тони, яскрава насолода - завдяки ADLER: чорні дерев'яні фасади викликають захват

Вражаюче непомітно: темні кольори все більше зливаються з ландшафтом дерев’яних конструкцій. Архітектори, проектувальники та власники використовують можливості сучасного дизайну фасаду в елегантних чорних тонах.
20.01.2023

Чорний онікс? Puma? Чорний турмалін? Венге? Чорний гематит ? "У вас є таки тони?", - дивуються деякі архітектори, коли висловлюють бажання мати темний дизайн поверхні, і консультанти архітекторів з ADLER одразу пропонують найрізноманітніші варіанти чорного кольору. Зрештою, розробники провідних австрійських експертів з дерев’яних покриттів давно визнали, що окрім сірих тонів, які користуються попитом, для оформлення дерев’яних фасадів все частіше використовують темні кольори.

Шоу "Чорне - це прекрасно" показуєтся по всій країні. І знову виявляється: "маленьке чорне плаття" дійсно пасує всім, на всі випадки життя - і може бути однаково елегантним і екстравагантним, стриманим і виразним, простим і драматичним.

Вугілля та мерехтливі вуглики

Оздоблення ADLER Lignovit Platin кольору "чорний онікс" робить Філармонічний зал Таубера у Вайкерсхаймі, Німеччина, по-справжньому привабливим: "Ввечері здається, що будівля світиться зсередини", - з ентузіазмом говорить художній керівник Йоханнес Мніх про вражаючу гру світла і рейкового фасаду. Дизайн із металізованою лазур'ю на водній основі і, отже, без шкоди для навколишнього середовища мав дуже прагматичні та очевидні причини.

"Ми не хотіли, щоб деревина нерівномірно сіріла через погоду. Концертний зал не повинен бути схожим на сарай", - пояснює Мніх. У будь-якому випадку результат говорить сам за себе: скульптурна будівля HENN Architekten сьогодні, майже через чотири роки після відкриття, так само чудова, як і в перший день.

Білий та чорний

Саме гра протилежностей спонукала Smartvoll Architects використовувати темне покриття для свого проекту "Будинок B" у Клостернойбурзі. "Дерев'яні прибудови створюють ідеальний контраст із блискучою білою старою будівлею", - пояснює Крістіан Кірхер. Для цього планувальники вибрали подвійне затемнення: перед покриттям ADLER Lignovit Platin кольору "Чорний онікс" дошки з модрини були пофарбовані ADLER Lignovit Lasur кольору Puma.

Чорний від чорного різнится. "Завдяки різним поєднанням і різним породам деревини ми можемо досягти різних тонів і ефектів", - пояснює консультант з архітектури ADLER Манфред Хефуртнер. Довговічність дерев'яного фасаду з темним покриттям, безперечно, можна порівняти з довговічністю попередньо пофарбованих в сірі кольори об'єктів.

"З часом тут теж утворюється природна патина, і колірний тон може змінюватися. Але саме тому фасад виглядає більш живим, більш дерев'яним, атмосфернішим", - говорить він, говорячи про абсолютно бажану зміну фасаду з часом.

Фасад та вікна

Темні тони особливо дивовижні та красиві у поєднанні зі світлими дерев'яними поверхнями, наприклад, у приміщенні, а також із необробленими покрівлями та нішами – наприклад, у будинку Святого Петра архітектурного бюро Богенфельда. Завдяки ADLER Pullex 3in1 у чорно-коричневому кольорі Венге фасад з ялини виглядає "як блискучий кінь", а вхідна ніша була оброблена Pullex Holzöl під натуральне дерево.

Але вікна підходять і для різноманітних акцентів - як у житловому проекті "Gartengasse Gmunden" WSO Gemeinwohlige Bau-u. Фасад з модрини сяє кольором ADLER Lignovit Platin Tourmaline Black і робить величезний внесок у розкішний зовнішній вигляд об'єкту.

Ліс та вода

Чорний колір може бути основним акцентом або навпаки бути непомітним: останнє було затребуване для "Кабанас", які GCA Wohnen реалізувала в Kuchelauer Hafen у Відні. "Для нас було важливо максимально точно інтегрувати 17 сучасних лазень у ландшафт", - наголошує архітектор Андреа Пробст. Фасад з ялинових панелей з обробкою ADLER Lignovit Platin Onyxschwarz повторює мотив темної води та гармонує із зеленню навколишнього середовища.

Саме такий природний ефект - як темний стовбур дерева в лісі - робить чорно-коричневе оздоблення деревом особливо популярним, переконаний Ульріх Фіделер, радник з архітектури ADLER у Німеччині: "Тренд, безумовно, залежатиме від традиційних методів, таких як японське випалення деревини або обробка дьогтем, - каже він.

Але ці складні технології мають ряд недоліків, а конструкція з покриттями ADLER вражає своєю довговічністю та зручністю у використанні.

Простота та елегантність

Власник будинку на одну сім'ю в тірольському містечку Хольцгау, яке спроектувала для нього його сестра Клаудія Гаст з архітектурного бюро Unisono, зміг сам переконатися в тому ж: з працьовитими помічниками він спочатку пофарбував фасад з ялинових ламелей із покриттям Pullex 3in1 кольору Puma, а зверху одним шаром кольору Onyxschwarz (чорний онікс) .

Чорний, як відсутність світла, "не віддає, але фасад поляризує - подобається чи не подобається", - повідомляє Гаст про різні реакції. Будівля, яка запрошує до обговорення, яка нікого не залишає байдужим: чи не тому чорний колір є улюбленим кольором архітекторів? "Можливо, тому що він втілює в собі простоту та елегантність", - каже Гаст.

Але яким би не був ефект: ADLER завжди має відповідний темний тон для дерев'яних будівель!

Як світло у темній ночі: фасад кольору Чорний онікс Тауберської філармонії наче зливається з пітьмою. | © Саша Хаук
Будинок B від Smartvoll Architects: темно-сіре фарбоване дерево прибудов ще більше привертає увагу до сяючого білого старого будинку. | © Smartvoll Architects / Димитар Гамізов
Особливо красиво: контраст між поверхнями, обробленими світлим ADLER Pullex Holzöl, та темною лазурованою дерев'яною обшивкою, як тут, у проекті St. Peter in der Au архітекторів Bogenfeld © Bogenfeld Architecture/Віолетта Ваколбінгер
Квартири в Гмундені виглядають особливо елегантно у своїй турмалиново-чорній сукні з модрини. | © WS-O
Побудовані близько до води: чорні будиночки для перевдягання від GCA Wohnen поєднують роботу і відпочинок посеред зелені. | © GCA Architektur / Nico Havranek
Просто та елегантно: Haus im Holzgau від Unisono з покриттям Pullex 3in1 від ADLER. | © Unisono / Mario Webhofer