Практичне навчання з цифрового декор-друку

Академія DIPA вже рік пропонує якісні курси з цифрового друку. Одним із перших випускників тижневого курсу Compass є Алекс Зайфрідсбергер із відділу досліджень та розвитку провідного австрійського виробника фарб ADLER. В інтерв'ю він розповідає про свій цікавий досвід.
25.03.2024

Яка ідея курсу Compass і на яку цільову групу він орієнтований?

Курс DIPA Digital Decor Printing Compass призначений для базового навчання цифрового декоративного друку. Тижневий курс забезпечує чудовий огляд усього спектру тем - від технологій друку до управління даними та бізнес-стратегій.

Яка була ваша мотивація взяти участь у курсі?

У центральному відділі розробки ADLER ми працюємо над новими технологіями в секторі покриття, які, звичайно, також включають цифровий друк. Незважаючи на те, що ADLER не виробляє друкарські фарби, ми розробляємо високоякісні ґрунтовки та фінішні покриття для друкованих поверхонь. Ми також беремо участь у наукових проектах із захоплюючих тем майбутнього, таких як електропровідні покриття з друкарської машини.

З яких галузей були інші учасники курсу?

Ми були різноманітною та міжнародною групою. Деякі учасники прийшли з поліграфічного сектору та хотіли перейти від класичного аналогового до цифрового процесу друку. Крім того, були представлені виробники обладнання і панелей, а також продавці та дизайнери.

Які основні теми курсу Compass?

Курс охоплює широкий спектр тем: усю технологію системи, тобто друкарську машину та друкуючі головки, різні технології колоруваня, а також відповідні грунти та вимоги до них, наприклад, з точки зору адгезії або поглинання основи. Іншим фокусом було управління даними та підготовка даних.

Нарешті, особливо яскравими були практичні приклади компаній, які успішно зарекомендували себе в цифровому друку та розробили нові бізнес-моделі.

Що з цього було для вас особливо цікавим?

Як фахівець із фарб, мене, звичайно, дуже цікавить управління кольором, технології тонування та їх застосування. Ви повинні уявити, що фотореалістичне друковане зображення створюється з незліченних крапель чотирьох основних кольорів, які друкуються одна біля одної розміром у піколітр - це трильйонна частка літра. Точність кольору для кожної окремої виробничої партії також є захоплюючим завданням, яке вимагає абсолютної точності.

Чи можете ви негайно застосувати те, чого навчилися, у щоденній роботі?

У будь якому разі! Цифровий друк все ще є відносно молодою технологією, і в усіх сферах постійно з’являються нові розробки. Тим більше важливо мати міцні та широкі базові знання, щоб не втратити зв’язок і мати можливість повною мірою використовувати можливості цієї технології майбутнього. Завдяки висококласним доповідачам курс Compass став справжньою перевагою для мене та для всіх інших учасників!

Який потенціал ви бачите для ADLER як виробника покриттів у технології цифрового друку?

Цифровий друк дає можливість створювати індивідуальні високоякісні покриття в серійному виробництві практично на будь-якій поверхні. Це відкриває нові перспективи для багатьох клієнтів ADLER – виробників кухонь, меблів і паркету, виробників вікон і дверей, а також тих, хто займається дерев’яним будівництвом і дизайном фасадів.

Завдяки нашому досвіду в секторі фарб, ми також можемо надати нашим клієнтам комплексну підтримку в цій галузі: з відповідними грунтовками, які необхідні, наприклад, для адгезії друкарської фарби до різних металів, дерев’яних матеріалів або скла, або фінішні покриття, які забезпечують стійкість до погодних умов і підвищують захист від УФ-випромінювання, що дозволяє використовувати технологію друку на відкритому повітрі.

Інформація

Академія DIPA є навчальним центром Асоціації цифрового друку DIPA. У 2024 році буде запропоновано п’ять різних курсів: Digital Decor Printing Compass Course (чотири дні) і Digital Decor Printing Expert Course (три місяці, неповний робочий день, гібридний курс) надають базові та експертні знання з усіх сфер цифрового декоративного друку.

Крім того, тема управління кольором поглиблена в курсі Digital Decor Printing Color Management Course (чотири дні). Курс Digital Decor Design Course надає повні знання про дизайн декору. Курс бізнес-дизайну (чотири дні) орієнтований на осіб, які приймають рішення, і підприємців, які планують нові бізнес-моделі цифрового друку. Усі дати курсів та додаткову інформацію можна знайти на сайті www.dipa-academy.com.

Дерев'яні вікна також можна оформити індивідуально за допомогою технології цифрового друку. | © ADLER
Алекс Зайфрідсбергер працює, серед іншого, над системами покриття для інноваційних процесів друку (область праворуч), а також над електропровідними покриттями з друкарської машини (область ліворуч). | © ADLER