Перехід на водорозчинні лаки: маленькі перешкоди, великі можливості

Багато столярів і теслярів сьогодні розглядають можливість переходу на водорозчинні лаки – не без вагомих причин: водорозчинні лакові системи є екологічними та дружніми до клімату, пропонують чіткі переваги для здоров'я та безпеки, а також є економічно вигідними. Але яки витрати матимуть компанії при переході? Які інвестиції потрібні? І чи справді водорозчинні лаки забезпечують таку ж якість? Мануель Матес, експерт з застосування та навчання австрійського виробника лаків ADLER, вже супроводжував багато виробників у переході на водорозчинні лаки і знає точно, на що потрібно звернути увагу. У інтерв'ю він відповідає на найважливіші питання:
19.06.2024

Які аргументи на користь переходу на водорозчинний лак?

Все насправді дуже просто: водорозчинні лаки не мають суттєвих недоліків, а натомість мають безліч переваг. Вони позитивно впливають на охорону навколишнього середовища та клімату, вони безпечні для здоров'я та безпеки при нанесенні, легко зберігати та утилізувати, а за якістю вони не поступаються продуктам на основі розчинників. І ще один дуже важливий момент: у більшості випадків вони також помітно дешевші!

У чому саме?

Хоча ціна за кілограм водорозчинних лаків зазвичай трохи вища, це компенсується меншою витратою матеріалу. Вона завдяки вищому вмісту твердих частинок (сухого залишку) в середньому на близько 30 г/м² нижча. Крім того, водорозчинні лаки зазвичай можна використовувати як однокомпонентні – ще один важливий фактор витрат. Наші досліди показують, що використання водорозчинних лаків ADLER є значно дешевшим.

І це ще не враховані додаткові витрати: водорозчинні лаки можна легко розбавляти водою, витрати на засоби для чищення інструменту зменшуються вдвічі, оскільки їх можна змішувати з водою в пропорції 1:1, а також значно зменшуються обсяги відходів.

І чи справді фарби на водній основі настільки екологічніші?

Вміст ЛОС у фарбах на водній основі в десять разів нижчий, ніж у фарбах на основі розчинників - нове прозоре покриття Bluefin Unistar від ADLER навіть повністю не містить ЛОС. Розчинник фарби виділяється в повітря у вигляді викидів не тільки під час фарбування та висихання, але й протягом кількох тижнів після цього, залежно від роботи вентиляції.

Відомо, що викиди розчинників забруднюють навколишнє середовище та клімат; вони можуть подразнювати слизові оболонки в закритих приміщеннях, а також спричиняти неприємний запах, що також може спричинити скарги з боку сусідів виробничих компаній. Крім того, виробництво фарб на основі розчинників є дуже ресурсомістким, оскільки сировина в основному складається з нафти.

Існує також ризик пожежі та вибуху, тому до зберігання фарб на основі розчинників застосовуються суворі правила. Усе це усувається фарбами на водній основі.

Чи існують інші ризики для здоров'я?

Ні, навпаки. В ADLER ми зазвичай використовуємо сировину, яка є максимально нешкідливою з точки зору токсикології, і уникаємо речовин, які є небезпечними для навколишнього середовища та здоров'я. Вміст мономерних ізоціанатів у всіх наших затверджувачах є нижчим межі 0,1%, а надзвичайно низький вміст летких органічних сполук призводить до мінімальних викидів від фарб на водній основі. Усе це підтверджено незалежними органами.

Результати чітко показують, що наші водорозчинні лаки при правильному застосуванні є безпечними в обробці та використанні. Також непідтверджені побоювання щодо аерозолів, що потрапляють у легені, або пилу від шліфування, за умови дотримання необхідних заходів захисту з використанням окулярів, комбінованих фільтрувальних масок або систем витяжки – це стосується як водорозчинних, так і лаків на розчиннику.

Багато столярів все ще вагаються з переходом, тому що вони ухиляються від великих інвестицій.

З мого досвіду, зусилля зазвичай набагато нижчі, ніж побоювалися раніше, тому що більшість існуючої інфраструктури може продовжувати використовуватися. У ADLER ми вважаємо себе партнером у вирішенні проблем наших клієнтів.

Ви отримуєте у нас не лише водорозчинні лаки найвищої якості, але й підтримку нашої технічної команди протягом усього процесу переходу: ми разом з вами оглянемо лакувальну зону і порадимо, які зміни необхідно внести, проведемо навчання команди з використання водорозчинних лаків – а якщо знадобиться додаткове лакувальне обладнання, клієнти можуть придбати його безпосередньо у ADLER.

Що саме потрібно?

Для водорозчинних лаків потрібні розпилювачі з нержавіючої сталі – це вже в основному є стандартом. Ми зазвичай рекомендуємо придбати новий розпилювач з шлангами, а старий розпилювач використовувати, коли іноді доведеться використовувати лаки на основі розчинника. Також потрібен новий комплект сопел – для водорозчинних лаків потрібні трохи більші сопла – і комплект для коагуляції, який дозволяє відокремити тверді частки з залишків водорозчинного лаку.

Витрати на всі ці покупки знаходяться в нижньому чотиризначному діапазоні.

Чи потрібно робити додаткові налаштування в зоні сушіння?

Водорозчинні лаки дещо чутливі до температури та вологості повітря. Ідеальною є температура приміщення від 20 до 25°C і вологість повітря між 40 і 65%. Часто цей клімат уже забезпечений, і нічого не потрібно змінювати. В інших випадках достатньо невеликих заходів – наприклад, вентилятор або зволожувач повітря можуть забезпечити необхідний рух повітря.

Звичайно, є багато можливостей для вдосконалення, від сучасних сушильних кабін до інфрачервоної сушіння, але перехід також можливий за допомогою досить простих засобів.

Що стосується сушки: скільки часу потрібно на це закласти?

Різниця між лаком на основі розчинника та сучасними водними системами лаків є незначною. Bluefin Unistar від ADLER готовий до шліфування та нанесення наступного шару вже через дві години, що ставить його на один рівень із більшістю лаків на основі розчинника. Інші лаки та фарби на водній основі, такі як кольорова фарба Bluefin Pigmores 4in1 або прозорий лак Bluefin Softmatt, а також універсальний водний бейц Arova Flex займають від 4 до 5 годин.

Що ще змінюється в процесах фарбування?

Не так багато, насправді потрібно лише врахувати кілька моментів. Використовуваний клей має бути сумісним із водними лаками, а для деревини з високим вмістом речовин, таких як дуб, потрібен відповідний прозорий лак. Крім того, перед використанням водних бейців на масивному дубі слід попередньо змочити поверхню, щоб запобігти підняттю волокон деревини.

Вирішальним моментом є правильне нанесення лаку, тобто нанесення меншої кількості матеріалу, ніж зазвичай використовують із лаками на основі розчинників – неправильна кількість нанесеного лаку є найпоширенішою причиною помилок при лакуванні. Усе це можна легко освоїти за один-два дні. У ADLER ми пропонуємо спеціальний семінар у наших сервісних центрах – або ж приїжджаємо безпосередньо на підприємство і навчаємо працівників на місці.

Як поводяться водні лаки при застосуванні в 2K системі?

Зазвичай це питання взагалі не виникає, оскільки водні лаки часто наносяться в однокомпонентній системі, що, як правило, є цілком достатнім. Наприклад, однокомпонентний меблевий лак Bluefin Resist від ADLER має настільки стійку поверхню, що його можна використовувати для кухонних меблів або в готелях та школах. Це спрощує процес нанесення та дозволяє зекономити кошти. У разі використання водних лаків у двокомпонентній системі деякі з них можуть мати дещо коротший час життя суміші, приблизно...

5 годин, яких при певному плануванні цілком достатньо – а вже згаданий Bluefin Unistar завдяки інноваційній технології затверджувача має навіть час життя суміші до повних 3 днів!

Залишається питання: чи водні лаки також є якісно рівноцінними?

У багатьох підприємствах досі ходять чутки про водні лаки, які, наприклад, можуть розмякшуватися або жовтіти при частому контакті. Таке могло бути 30 років тому, але для сучасних систем це вже не є проблемою. Що стосується продукції ADLER, я можу гарантувати, що немає жодних якісних відмінностей – ні в хімічній та механічній стійкості, ні в стабільності кольору.

У широкому асортименті ADLER є водні лаки для будь-якої області застосування, для будь-якої основи та будь-якого бажаного вигляду – включаючи ефектні лаки, такі як наші справжні металеві покриття.

Це означає: будь-яка поверхня може бути виконана як на водній, так і на основі розчинника?

У загальному так. Наразі наші дослідницькі та розробницькі відділи в ADLER працюють над усуненням останніх існуючих прогалин, наприклад, у випадку водно-базових глянцевих покриттів.

Чи це стосується також поверхонь, оброблених олією?

Щодо олій, продукти на основі розчинника досі залишаються дуже популярними, навіть серед користувачів водних лаків. На практиці це не є проблемою, оскільки олії зазвичай наносяться вручну і через їхню невелику товщину шару не підпадають під директиву Decopaint. Проте також зростає популярність олій на водній основі, таких як Legno Aqua-Öl – цей продукт можна наносити за допомогою розпилювача і завдяки своїй невеликій активності ідеально зберігає характер необробленого дерева, наприклад, на старому дереві.

Навіть у випадку з прозорими лаками водорозчинні лаки зазвичай мають менше підкреслення малюнка деревини, що відповідає сучасній тенденції до природних, матових поверхонь. Якщо ж потрібне виразне підкреслення малюнка, є відповідні рішення – наприклад, добавка Aquafix UV 100 не лише забезпечує відмінний захист від жовтизни, але й підсилює підкреслення малюнка деревини в усіх популярних водорозчинних лаках від ADLER.

Отже, ваш висновок такий: перехід на водорозчинні лаки означає невеликий витратний та без недоліків.

Саме так – натомість є безліч переваг: можна зекономити кошти і не хвилюватися про пожежну небезпеку на складі лаків. Обробка стає безпечнішою та приємнішою, зникає різкий запах розчинників. Природний матеріал дерево отримує відповідне екологічне покриття, що також цінують клієнти. І звичайно ж, з огляду на захист навколишнього середовища та клімату, перехід на водорозчинні лаки – це єдиний правильний шлях!

Мануель Матес, експерт із застосування та навчання ADLER. | © ADLER
Перехід на фарби на водній основі зазвичай потребує лише незначних коригувань у фарбувальній кімнаті та дає значні переваги для користувача. | © ADLER
Швидке висихання, надзвичайно довгий термін служби, 0% VOC: Bluefin Unistar є найкращим продуктом у асортименті лаків на водній основі ADLER. | © Schösswender Möbel
Олія Legno Aqua на водній основі гарантує особливо природний вигляд при мінімальному ефекту "підпала" поверхні. | © ADLER
Універсальний і зручний: бейці Arova Flex від ADLER. | © Anrei