Сертифікація DGNB? Новий виклик із перспективами на майбутнє!

Сертифікат DGNB все більше стає еталоном для сталих будівельних проєктів. Комплексний перелік критеріїв Німецького товариства сталого будівництва (DGNB) в першу чергу є викликом для архітекторів та проєктувальників, але все частіше стосується також столярів і теслярів. Екологічно безпечні продукти, такі як покриття від ADLER, є найкращою основою для відповідності високим вимогам.
22.08.2024

На відміну від загальновідомих екологічних сертифікатів, таких як "Блакитний Ангел", DGNB перевіряє не якість окремих продуктів або будівельних елементів, а якість всієй будівлі. Важливою умовою для досягнення бажаного, і часто обов'язкового, платинового рівня є екологічна якість будівельних матеріалів. Усі використані продукти мають бути враховані та оцінені, щоб досягти необхідного загального рівня відповідності в 80% для всієї будівлі.

Вагонка, вбудовані меблі, вікна та ін.

Великий і складний каталог критеріїв DGNB в першу чергу впливає на архітекторів та планувальників, які часто передають вимоги до виконавчих компаній. «Виробники вікон і компанії, що працюють з деревом, дедалі частіше стикаються з DGNB-класифікаціями, і навіть у столярів це питання стає все більш актуальним», – повідомляє Андреас Фішбахер, керівник відділу продажів на півдні Німеччини в австрійського виробника лаків ADLER.

DGNB оцінює всі стаціонарно встановлені елементи новобудови – це також стосується вікон, настінних і стельових панелей, сходів, підлог або вбудованих меблів. При цьому необхідно задокументувати всі використані матеріали: клеї та герметики, скло, дерево – і, звісно, покриття. «Фарби та лаки фактично є фінальним шаром будівлі, тому до них висуваються особливо високі вимоги щодо впливу на навколишнє середовище та здоров'я», – підкреслює Фішбахер.

"Ми в ADLER можемо запропонувати нашим клієнтам великий вибір екологічно чистих продуктів, які загалом можуть досягти найвищого рівня якості DGNB".

Відповідні системи для кожної області

Визначальним фактором для класифікації є вміст летких органічних сполук (VOC) у покритті. «Якщо поверхня покрита на заводі, як це зазвичай буває при столярних роботах, усі одно- та двокомпонентні водні лаки від ADLER досягають найвищого рівня якості 4», – зазначає Фішбахер.

Особливо він рекомендує універсальний і зручний у роботі водний лак Bluefin Unistar: Завдяки покращеній рецептурі, Bluefin Unistar став першим меблевим лаком для одно-компонентної обробки, який повністю не містить летких органічних сполук (VOC)! Воски та олії, навпаки, через дуже суворі вимоги до цієї специфічної групи продуктів менше підходять для сертифікації DGNB. Як якісну альтернативу, Фішбахер вказує на внутрішні лазурі без біоцидів, такі як, наприклад, ...

Lignovit Terra та Lignovit Interior UV 100 від ADLER, які надають стіновим і стельовим панелям неймовірно природного вигляду.

Стійке покриття для вікон

Для дерев'яних вікон, окрім вмісту летких органічних сполук (VOC) у покритті, також враховується імпрегнація. Якщо вона містить хімічний захист деревини, максимальним можливим рівнем якості завжди буде 3. Однак ADLER пропонує також системи покриттів без біоцидів, які дозволяють досягти не тільки часто вимаганий рівень якості 4, але й клас деревини Altholzklasse 2, що підходить для повторного використання деревини.

Наприклад, нове віконне покриття ADLER Finapro Terra має надзвичайно низький вміст ЛОС, а також високу частку відновлюваної сировини.

Простий сервіс

Зібрати всі необхідні дані для отримання сертифікації DGNB-Platin є трудомістким і складним завданням: спочатку потрібно визначити, які критерії застосовувати та які граничні значення дотримуватись для досягнення найвищого рівня якості, а потім знайти та класифікувати відповідні матеріали.

Щоб підтримати своїх клієнтів, компанія ADLER створила спеціальну інформаційну сторінку на сайті www.adler-lacke.com/de/adler-green-building та всебічно навчила свою команду продажів: «Наші фахівці в лабораторії визначили лаки та лазурі для кожної області застосування, які відповідають критеріям DGNB, а наші представники з продажу мають усю необхідну інформацію для оптимальної підтримки наших клієнтів», — каже менеджер з продажу ADLER Фішбахер.

Таким чином, сертифікація DGNB не є непереборною перепоною для столярів та теслярів, а, навпаки, можливістю проявити себе через реалізацію якісних та стійких проектів.

Екологічно чисті фарби на водній основі ADLER забезпечують найвищий рівень якості в сертифікації DGNB. | © ADLER
Екологічно чисті фарби на водній основі ADLER забезпечують найвищий рівень якості в сертифікації DGNB. | © Rieder Fenster / Andreas Langreiter
Завдяки вдосконаленій формулі Bluefin Unistar є першою фарбою для меблів, яка повністю не містить ЛОС. | © ADLER
Хороший вибір для обшивки стін і стелі, а також для вбудованих меблів: світлозахисна лазур Lignovit Interior UV100 від ADLER. | © binderholz