Автоматизація стала простішою: фарбувальні коботи на практичних випробуваннях в ADLER

Це маленькі універсали робототехніки: колаборативні роботи, звані коботами, сьогодні використовуються для різних процесів: для керування машинами, підбору деталей, підйому та зварювання, а останнім часом також для фарбування: центр технологічних компетенцій провідного австрійського виробника фарб ADLER протестував використання фарбувального кобота і отримав багатообіцяючі результати.
02.08.2022

Гнучкий і нескладний

Більшість великих виробників вікон та дверей покладаються на фарбувальні роботи. Однак класична робототехніка не є найкращим вибором для кожної галузі застосування: вимоги до простору занадто великі, зусилля з програмування занадто великі, а гнучкість занадто мала. Саме тут у майбутньому можуть вступити в гру "фарбувальні коботи": колаборативні роботи забезпечують безбар'єрну взаємодію між людиною та машиною, можуть гнучко використовуватись та прості в експлуатації.

Матіас Штетцель, керівник відділу прикладних технологій для вікон та дерев'яних конструкцій в ADLER, пояснює: "Кобот можна легко запрограмувати на будь-яку послідовність рухів. Програмування не таке складне, як зі звичайним малярним роботом.

"Завдяки свободі руху маніпулятора можна фарбувати навіть дуже складні геометричні фігури: "Під час наших польових випробувань ми фарбували стільці та шафи управління, тачки та рами - результати завжди були переконливими", - каже Штетцель. Завдяки простоті програмування використання кобота особливо доцільно для невеликих серій , які можуть бути пофарбовані з високою якістю та повторюваністю.

Багато автоматизації у невеликому просторі

Ще одна перевага: потрібно мало місця: "Для звичайного фарбувального робота потрібні спеціальні захисні пристрої або окрема камера для фарбування. З іншого боку, кобот можна використовувати в будь-якому середовищі, людина і машина працюють пліч-о-пліч", - пояснює Штетцель. Для польових випробувань у відділі прикладних технологій ADLER кобот був оснащений пістолетом Airmix та встановлений на переносній насадці.

Прототип тестувався для широкого спектру застосувань протягом кількох місяців і пройшов з честю: "Ми можемо однозначно відповісти на питання, чи підходять коботи для використання у поверхневому покритті", - каже Штетцель.

Таким чином, команда ADLER набула цінного досвіду в галузі технології фарбування: "Коботи також пропонують цікаву альтернативу для невеликих виробників, що дозволяє впровадити автоматизацію з мінімальними зусиллями та високою гнучкістю. Я радий, що тепер ми можемо підтримувати наших клієнтів і в цій галузі за допомогою наших практичних ноу-хау.

Колаборативний робот забезпечує безбар'єрну співпрацю між людиною та машиною. | © АДЛЕР
Кобот для фарбування у практичному тесті: навіть складні геометричні фігури можна розфарбовувати швидко та якісно. | © АДЛЕР
Кобот управляється за допомогою планшета - жодних знань у галузі програмування не потрібно. | © АДЛЕР
Для польових випробувань ADLER кобот був оснащений насадкою для фарбування. | © АДЛЕР